- Akvaario -

Akvaarioharrastukseni alkoi 10-vuotissyntymäpäivänäni vuonna 1993. Sain lahjaksi haluamani 63-litraisen akvaarion, jonne asutettiin todella tietämättöminä kaksi kultakalaa ja kaksi partamonnia. Partamonneista toinen jahtasi koko ajan toista ja pian jahdattu yksilö kuoli. Akvaariossa oli siis jo valmiiksi ahdasta, kun veljeni päätti lahjoittaa minulle kaksi kultakalaa lisää. Niinpä akvaariossa uiskenteli 4 kultakalaa; oranssi Suvi, kirjavat Santeri ja Matias sekä musta, huntupyrstöinen teleskooppisilmä Margaret.

Toinen kirjava kultakala kuoli mystisesti melko pian meille muuttonsa jälkeen. Myöhemmin oranssi kultakala kuoli partamonnin hyökkäyksestä seuranneeseen tulehdukseen ja sen seurauksena päätimmekin siirtää partiksen ystäväni suurempaan seura-akvaarioon (josta se myöhemmin muutti ystävän siskon altaaseen ja elelee siellä yhä todella isona ja lihavana). Partiksen pyydystäminen oli todella vaikeaa, kuten myös sen haavista irrottaminen (piikikäs kun oli).

Lopulta altaassa uiskenteli kaksi kultakalaa ja edelleenkään emme tienneet mitään niiden tilavaatimuksista vaan menimme ostamaan kaksi pientä ruskehtavaa kultakalaa vanhojen seuraksi. uudet kalat eivät kyllä kauaa eläneet ja niiden jälkeen altaaseen ei enää ostettu uusia kaloja. Kirjava kultakala kuoli aivan kuin sydänkohtaukseen (jähmettyi kesken uinnin paikalleen). Mustaa kultakalaa luulimme herkimmäksi sairastumaan ym. mutta se kuitenkin osoittautui vahvimmaksi. Lopulta emme enää jaksaneet pyytää yhdelle kalalle ruokkijaa kesäksi, jolloin olimme mökillä Kainuussa yhtäjaksoisesti yli 2kk. Niinpä viimeinen kultakala päästettiin "kirkkaammille vesille" uimaan ja akvaario tyhjennettiin.

Seuraavan kerran kyseinen akvaario otettiin esille vuonna 2001, kun muutin Töölöön Oskun luo. Hänelläkin oli ollut nuorempana akvaario ja yhteispäätöksellä akvaarioon hankittiin asukkaiksi purppuranvärinen taistelukala Welho ja tälle 2 morsianta. Tietysti sinne hankittiin myös 2 pientä, söpöä leväbarbia ja tiikerinuoliainen nimeltä Tipsu. Yhäkään ei siis oltu itse kovin tietoisia kalojen tilavaatimuksista tai mistään muustakaan. Myöskään akvaarioliikkeissä, joista kalat hankittiin ei osattu antaa oikeaa informaatiota. No eräänä päivänä sitten eksyin Aqua-Web -nimiselle sivustolle, jossa kaikki akvaarion suhteen väärin tehdyt asiat valkenivat minulle. Niinpä hankimme uudet kodit leviksille ja tiikerinuoliaiselle ja sen jälkeisissä kalahankinnoissa olemme osanneet olla järkevämpiä.

Välillä altaita oli useampia ja kalalajejakin kokeiltiin monia, tammikuun 2007 muutossa altaita jäi jäljelle vain yksi eikä kalastoa ole vaihdeltu.

Altaan koko on 240 litraa (Juwel Rio) ja se on iso seura-akvaario. Kalastona on 7 valloittavaa kimalaispallokalaa, jotka ovat olleet meillä jo useampia vuosia. Niiden lisäksi altaassa uiskeltelee viisiraitabarbeja, kirsikkabarbi, piikkisilmiä, pitsitatioita, leopardi- ja jaguaarimonnisia sekö topaasipleko Nemo.

Kalastoa matkan varrelta: Punainen taistelukalakoiras, 5 leopardiseeprakalaa, 7 kiilakylkeä, 3 siaminpiikkisilmää, 2 katinkultamonnia (hiekassa & yhdessä), topaasipleko Nemo, 10 monnisen parvi (leopardi-ja jaguaarimonnisia) sekä 5 viisiraitabarbia ja yksi kirsikkabarbi sekä 2 kimalaispallokalaa, leveäsuuimumonni (puropleko) sekä 4 pilkkutatiaa sekä mm. väärinkohdeltu tiikerinuoliainen Tipsu sekä pari leväbarbia sekä taistelukalakoiras Welho ja sen 2 tyttöystävää. Lisäksi altaassa on majaillut kutuintoinen palettikalapariskunta lukuisine pesueineen.